Előző bejegyzésemben ígéretet tettem, hogy megosztom veletek a szezámmag aldásos hatásainak titkát, mindezt azért, hogy minél többet fogyasszatok belőle.
Maga a szezámmag jelentős mennyiségű A-, B1-, B2- és E vitamnt tartalmaz.
Rendkívül gazdag kálciumban , súlyarányban hétszer annyi kálcium van benne, mint a tejben ezért különösen ajánlott a fogyasztása gyerekeknek, kamaszoknak, kismamáknak, szoptatós kismamáknak, vegáknak és változó korban levőknek.
A kálciumon kívül bőségesen tartalmaz más ásványi anyagokat is, például a benne levő réz enyhíti az izületi gyulladásokat.
Lecitin és szezamin tartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék
A szezámmagot szórhatjuk salátára, joghurtba, szendvicsekre, de készíthető belőle még számos finomság... A közeljövőben készítek majd halvát (szezámkrém édesen) és tahinit (pikáns szezámkrémet), melyekről -ígérem- be fogok számolni.
A magból készül olaj és liszt is, ezekről is szeretnék néhány szót ejteni
Szezámolaj
Jótékonyan hat az emésztésre, kitűnő salaktalanító és magas kálciumtartalma pedig a csontokat erősíti, valamint gondoskodik a haj és a fogak szépségéről
A legáldásosabb hatása az olajnak pedig, hogy megakadályozza a melanoma növekedését.
Ára körülbelül 1000 ft/2dl
Szezámmagliszt
A szezámmagliszt a szezámmag hidegen préselt őrleménye. Könnyen emészthető és még a zsïrégetést is gyorsítja.
Használható sütéshez és főzéshez egyaránt, általában valamilyen más liszttel keverve.
Szezámliszt hozzáadásával megnövelhető a pékáruk fehérje-, vitamin-, rost- és ásványi anyag tartalma, csökkentve viszont a kalória- és szénhidrát tartalmat.
Ára megközelítőleg 900 ft/ 500g
Fontos tudni!
Akinél a dió allergiás tüneteket vált ki, annál a szezámmag is előidézhet érzékenységet
....
Végül néhány fotó magáról a növényről ... Szerintem sokan nem láttak még ilyet
Forrás és foto: google
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése