Mindenkinek ajánlom, hogy ismerkedjen meg ezzel a csodálatos gyümölccsel, mert gazdag telítetlen zsírsavakban, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas folsavtartalma miatt kismamáknak pedig különösen ajánlott.
Aki nem ismeri még, annak egy kis betekintő, hogy hogyan is célszerű megvásárolni az avokádót. Régebben nálam sok a kukában landolt, mert vagy éretlenül vágtam meg, vagy már úgy, hogy megbarnult az egész belseje. Mára kialakítottam egy úgynevezett stratégiát a vásárlására vonatkozólag...mint ahogy azt már mondtam, amint elfogy nálunk egy darab, másnap vásárolok egy újabbat, azonban általában olyat szoktam, ami még szép zöld kívül, kevés barna folttal. Így otthon a gyümölcsöskosárban nap mint nap ellenőrzöm, hogy mikor ehető, mikorra érik finom puhává, de még nem rohad... Érett állapotban kívül barnás és ráncos a héja, kisebb nyomásra enyhén bepuhul. Ez kb. 3 nap, de persze gyümölcstől függ.
Az avokádóról számokban: (/1 db ami kb 200 g-os)
Energia: 322 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír : 29.3g
Szénhidrát: 17.1g
Rost: 13.5 g
Glikémiás indexe az alacsony tartományba esik
Előre közlöm, hogy nincs konkrét recept.... nincs semmi grammban mérve ... én így szoktam
1 avokádót szétnyomkodok villával, adok hozzá egy csapott evőkanál krémes görög joghurtot, majd ízesítem sóval, borssal, egy kis fokhagymával, aprított lilahagymával és természetesen citromlével.
Pirítósra tálalva fogyasztjuk frissen, vagy esetleg egy fél nap elteltével (sokáig ne hagyjuk állni, mert csúnyán bebarnul és úgy már nem guszta :-(
Legújabb ötletem az első fotón is látható...avokádókrémes pirítós rántottával felturbózva.
Próbáljátok ki, jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése