Én szinte kizárólag ezt használom, főként közepes glikémiás indexe miatt, hiszen a rizsek közt szinte egyedüli, amely a közepes tartományba tartozik, vagyis 56-69 esik az értéke, ezáltal kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
Az igazság az, hogy nem úgy készítem, ahogy a csomagoláson fel van tüntetve, hanem a következő módon:
Én 4 főre egy csészényi száraz rizst szoktam alapul venni. Tehát kimérek 1 csésze rizst, amelyet háromszor átmosok vízzel, majd fél órára beáztatom még tiszta vízbe.
Ezután (ehhez a mennyiségú rizshez) kimérek 1+ 1/4 csésze vizet, sót adok hozzá, felforralom és beleöntöm a leszűrt rizst. Időnként kavargatva hagyom, hogy újból felforrjon a víz már a rizzsel együtt, majd teljesen leveszem a hőfokot, lefedem az edényt és 11 percig kevergetés nélkül főzöm. Ezután lezárom, még legalább 5 percig nem veszem fel a fedőt, majd átkavarom és fogyaszható is.
Valahogy így készül a tökéletes basmati rizs...
Próbáljátok ki:-)
Megjegyzés: A gasztronómiával és az egészséges táplálkozással hobbiként foglakozom, ami annyit jelent, hogy az ezirányú ismereteimet nagyrészt az internet adja, valamint személyes tapasztalataimat osztom meg. A tápérték kiszámítását önmagam egy alkalmazás segítségével végzem, ezért 100 %-ban nem biztos, hogy fedi a valóságot.
Köszönöm, ha ezt elfogadjátok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése