2017. április 23., vasárnap

Az én választottam a rizsek királya

A rizsek királyának is nevezik ezt az illatos, finom rizsfajtát, amelyet még a  dietetikusok is jó szívvel ajánlanak, a basmati rizst.

 (foto: google)

Én szinte kizárólag ezt használom, főként közepes glikémiás indexe miatt, hiszen a rizsek közt szinte egyedüli, amely a közepes tartományba tartozik, vagyis 56-69 esik az értéke, ezáltal kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Az igazság az, hogy nem úgy készítem, ahogy a csomagoláson fel van tüntetve, hanem a következő módon:


Én 4 főre egy  csészényi száraz rizst szoktam alapul venni. Tehát kimérek 1  csésze rizst, amelyet háromszor átmosok vízzel, majd fél órára beáztatom még tiszta vízbe.
Ezután  (ehhez a mennyiségú rizshez)  kimérek 1+ 1/4 csésze vizet, sót adok hozzá, felforralom és beleöntöm a leszűrt rizst. Időnként kavargatva hagyom, hogy újból felforrjon a víz már a rizzsel együtt, majd teljesen leveszem a hőfokot, lefedem az edényt és  11 percig kevergetés nélkül főzöm. Ezután lezárom, még legalább 5 percig nem veszem fel a fedőt, majd átkavarom és fogyaszható is.

Valahogy így készül a tökéletes basmati rizs...

Próbáljátok ki:-)



Megjegyzés: A gasztronómiával és az egészséges táplálkozással hobbiként foglakozom, ami annyit jelent, hogy az ezirányú ismereteimet  nagyrészt az internet adja, valamint személyes tapasztalataimat osztom meg. A tápérték kiszámítását önmagam egy alkalmazás segítségével végzem, ezért 100 %-ban nem biztos, hogy fedi a valóságot.

Köszönöm, ha ezt elfogadjátok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése