Télen se kell hanyagoljuk a zöldséges fogásokat, a salátákat, hiszen ott a káposzta, a répa, a cékla, vagy a tök...ha csak a friss és nem a mélyhűtött zöldségeket említem.
Mai menüm főszereplője a fejes káposzta , amely bár tele van vitaminnal, mégis ritkán fogyasztjuk.
Én nagy rajongója vagyok ennek a ropogós zöldségnek ... képes vagyok magában is fogyasztani ... csak úgy :-)
Most salátát készítettem belőle répával, paradicsommal és újhagymával, mindezt egy majonézes szószba forgattam és főtt tojással tálaltam.
Vágjunk is bele:
Hozzávalók:
4 szelet bacon
1csésze majonéz (én light-ot használtam)
1 csésze natúr joghurt
4 ek vörösborecet
2 tk cukor
5 csésze aprított káposzta
1-2 közepes répa
kb 10 szem cherry-, vagy koktél-paradicsom
3 szál újhagyma
só, bors
Elkészítés:
Csíkozzuk fel a bacont és pirítsuk meg egy serpenyőben...
Ha ezzel végeztünk, tegyük félre, hagyjuk kihűlni...
Keverjük össze a majonézt, a natúr joghurtot, a vörösborecetet, a cukrot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
A káposztát, a répát aprítsuk fel, szeleteljük hozzá a hagymát és a paradicsomokat vágjuk ketté, vagy négyfelé.
Az egészet keverjük össze, majd forgassuk bele a majonézes-joghurtos szószba.
Ha kész, tegyük egy kis ideig hűtőbe...
...majd a baconnel a tetején és a főtt tojásokkal tálaljuk ... Jó étvágyat!
..........
...........
...........
Tudd, hogy mit eszel ... (néhány szóban a hozzávalókról)
Káposzta: A káposzta (összes "rokonával" együtt!) nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van és segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású. A káposzta sokoldalúságát bizonyítja, hogy hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében, sőt egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani. A kalóriaszegény étrendre szorulóknak jó hír, hogy értékes összetevői mellett száz grammjában csupán 31, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség. (forrás: Házipatika.com)
Tojás: Gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: pédául C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav.
Benne található ásványi anyagok:
- foszfor
- vas
- cink
- kalcium
- kálium
- nátrium
- szelén
- magnézium.
(forrás: femina )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése