2013. február 13., szerda

Lenmagos - áfonyás palacsinta reggelire


Rajongok az amerikai palacsintákért és nagyon szeretem őket reggelire, ha édeset kívánok.... Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetők és sokféleképpen variálhatók ...

Ebben  a lenmagos - áfonyás palacsintában az a pláne, hogy gluténmentes liszt és lenmagliszt az alapja, valamint minimális mennyiségű cukor van a tésztájában.

Azon felül, hogy finom reggeli, az egészségre gyakorolt hatása -a lenmagnak köszönhetően- is számottevő.

Miért éppen lenmagliszt? 
A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusonak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe
 Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3-at is, a fiatalság elixírjét, sőt, a lenmag az omega-3 második legfontosabb növényi forrása, ami megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is, gátolja a vérrögök kialakulását, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. Az inzulin hatását szintén javítja, ezért csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét, illetve megakadályozza a már kialakult diabétesz súlyosságát. A sejtmembránokat is rugalmassá teszi, ami rendkívül fontos a diabéteszben szenvedőknek. Kalciumhiány esetén is ajánlott, mert az omega-3 elősegíti a kalcium felszívódását is, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának a veszélyét. A lenmaglisztet fitoösztrogén-(lignan-)tartalma is különlegessé teszi. A lignanok a produktív korban lévő nők esetében elősegíthetik a peteérést, a változó korhoz közeledő nőknél pedig csökkenthetik a menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a rendszertelen menstruációs ciklust, a mellben kialakuló cisztákat és a hormonális ingadozásnak köszönhető hangulatváltozást. A fitoösztrogének számos daganat és rák kialakulása ellen is védenek, például a prosztatarák vagy a vastagbélrák ellen.



**********

Lenmagos - áfonyás palacsinta

Hozzávalók: 

1 csésze glutén mentes liszt  
(amennyiben számodra megfelel a sima búzafinomliszt, vagy a teljes kiőrlésű, azzal is készítheted) 

1/4 csésze lenmagliszt  
(megvásárolható online, vagy drogériákban, herbáriákban)

1 tojás

1 csésze tej  
(lehet növényi  -kókusztej, mandulatej stb- is )

1/2 tk só

1/4 evőkanál UPDATE Negyedkanál cukor
(más cukrot, vagy édesítőt is használhatsz hozzá. A normál cukor mennyiség ez esetben 1 1/2 evőkanál cukrot jelent)

1 teáskanál vanilia aroma

1/4 csésze aszalt áfonya

1 érett banán


Elkészítése:

Egy edénybe öntsd bele a liszteket és a sütőport


A banánt villával nyomkodd szét és tedd félre
Egy másik keverőtálba  üsd bele a tojást, majd mehet bele a tej, a cukor, a vanilia és a só. 
Robotgéppel, vagy kézzel jól keverd el, majd adagold bele szép lassan a lisztes keveréket, ezt követően pedig az áfonyát és a banánt.


A tészta ezzel kész is, következik a palacsinták kisütése...



Öntetként kerülhet rá gyümölcsszósz, lekvár, csoki, vagy juharszirup ... mi most a 'la nature fogyasztottuk



Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése