2014. október 19., vasárnap

Tökös fincsaságok

Mint ahogy azt megígértem, készítettem  tökös sütiket ... Nem is egyet, hanem rögtön kettőt.

Mindkét finomság alapja a sütőtök ...

... Pontosabban a tök-püré

Ilyenkor ősszel, felesleges készen, konzervként megvásárolni a pürét, mert az elkészítése roppant egyszerű.
Először a szokásos módon megsütjük a tökö, majd azt egy arral alkalmas eszközzel, vagy géppel pürésítjük


...miután az alap megvan, jöhetnek a hozzávalók.

Az elso legyen a Mini fahéjas-tökös muffin

Hozzávalók

Muffinhoz:
1 csésze  finomliszt
3/4 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 + 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál mézeskalács fűszer
1/2 teáskanál. Szerecsendió
56 gramm vaj (felolvasztva)
1/2 csésze barna cukor
1 tojás
1 +1/2 teáskanál vanilia aroma
3/4 csésze tök-püré
1/2 csésze tej



A tetejére
Kb 20 gramm vaj felolvasztva
1/2 csésze cukor
1-2 evőkanál fahéj

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a mini-muffin formákba papírkosárkákat (muffinos papír) teszünk

Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sütőport, a sót, a fahéjat, a mézeskalács fűszert és a szerecsendiót.

Egy másik tálban összekeverjük a barnacukrot az olvasztott vajjal, majd hozzáadjuk atojást és szép simára keverjük.

A folyékony masszához hozzáöntjük a vaniliát, a tök-pürét és a tejet, majd hozzákeverjük a száraz hozzávalókat.

Egy kanállak a muffin formákba merjük úgy a tésztát úgy, hogy a forma kb 3/4 ig legyen megtöltve és 15-20 percig sütjük, addig, amíg tűpróbát alkalmazva a tű száraz nem marad.


A fahéjas cukorhoz összekeverjük a cukrot és a fahéjat, illetve megolvasztjuk a vajat.
Ha kihűltek a muffinok, megkenjük a tetejüket olvadt vajjal és beleforgatjuk a fahéjas cukorba  .. és kész!




A másik süti íze gyanúsan hasonlít a mézes kalácséra, pedig méz sincs benne és egész más a tésztája ... viszont ízre ... összetéveszthető.



Fűszeres-tökös szeletek

Hozzávalók

Tésztához:
4+1/4 csésze liszt
3/4 csésze cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
3/4 teaáskanál szerecsendió
2 teáskanál fahéj
170 g vaj (hideg, felkockázva)
1 csésze tök-püré
1/2 csésze habtejszín
2 tojás

A fehér mázhoz
1 csésze porcukor
2 evőkanál habtejszín

A fahéjas mázhoz
1+1/2 csésze porcukor
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szegfűbors
2-3 evőkanál habtejszín


Elkészítése
Összekeverjük a tök-pürét a tejszínnel és a tojással

Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet a cukorral, a sütőporral és a fűszerekkel, majd hozzámorzsoljuk a hideg vajat.

A következő fázishoz már robotgépet célszerű használni ... a vajas liszthez hozzákeverjük a tökös masszát és a tészte készen áll a nyújtásra és a tetszőleges szaggatásra. Én egyszerűen háromszögekre vagdostam ...

A sütőben kb. 200 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

A kihűlt sütik tetejéhez kikeverjük a fehér és a fahéjas mázat, majd ezekkel díszítjük őket.

Jó étvágyat!




Ezek a tökös fincsaságok egy ovis rendezvényre készültek ... elfogytak  ... e szerint finom lett ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése