2014. november 7., péntek

Transzzsírok nélkül Cordon Bleu


Panírozott húst a lehető legkevesebbet eszünk otthon ... Részben az olaj mennyisége miatt, másrészt mert több zsíradékot  vesz fel a sütéssel, mint amennyire szüksegünk lenne.

Ez a Csirke Cordon Bleu, vagy másnéven sajttal-sonkával töltött csirkemell egy alternatívája annak, hogy     egészségesen is el lehet készíteni ezt az ételt.

Visszatérve a hagyományos olajban sütésre, óvva szeretnék mindenkit inteni az olaj újboli felhasználásától. Biztosan sokan -a spórolás miatt - többször is felhasználják az olajat, amiben sütnek.
Ne tegyétek! Ez az egyik legrosszabb, amit tehettek, ha már étel készítéséhez bő olajat használtok!
Miért is? Azért, mert a többször is felhasznált sütőolajoknak magas lehet a transzzsírtartalma. Miért baj ez? A transzzsírsavak emelik a rossz koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában
Forrás: OETI.hu

Tudom, sokaknak számít, hogy spóroljon az olajjal, mert elég drága dolog ... Az egyetlen megoldás, hogy nem használunk annyit belőle ... Erre példa ez a recept:


Csirke Cordon Bleu

Hozzávalók:

Igény szerint:
Csirkemell filé
Szeletelt sajt
Szeletelt sonka
Olivaolaj (vagy bármilyen étolaj)
Só (tengeri)
Bors
Liszt
1-2 tojás
Zsemlemorzsa

Elkészítése:

1-2 evőkanál olajba belekeverjük a sót és a borsot, ezzel bedörzsöljük a húsokat, majd rájuk helyezzük a sajt- és sonkaszeleteket, feltekerjük a csirkemelleket és megtűzzük (előzőleg vízbe áztatott) fogpiszkálóval.


Ha ezzel megvagyunk, megforgatjuk lisztben (pl. teljes kiőrlésűben) és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket.
A tojást felverjük és megkenjük vele a göngyölt húsokat, a végén pedig megszórjuk panír morzsával, és 
-ha van olaj fújó spray- megspricceljük még a tetejét olivaolajjal.


Az olaj-spray, vagy olaj fújó spray nagyon hasznos, aki sok ilyen ehhez hasonló ételt készít, érdemes beszerezni egyet. Sokkal egyszerűbb megfújni olajjal a húsokat, mint kenegetni, vagy locsolgatni... Egy paníros húst nem is lehet megkenni, mert lejön róla a morzsa. Lehet készen már kapni olyan olivaolajat, ami már eredetileg is fújófejes üvegben van (pl. Interspar), de dekoratívabbnál dekoratívabb olajfújót is be lehet már szerezni ... Én az utóbbit használom és nagyon szeretem.

Visszatérve a húsokhoz: 

A 200-230 fokra felmelegített sütőbe betesszük alufóliával lefedve, úgy sütjük addig, amíg meghalljuk, hogy már szépen sistereg a hús, majd leszedjük a fóliát a tetejéről és készre sütjük. Akkor kész, ha szépen megpirul a teteje. (ne süssük túl,  nehogy kiszáradjon!)

Én friss salátával és joghurtos salátaöntettel tálaltam, de párolt zöldség is finom hozzá, vagy amit csak szerettek.

Jó étvágyat!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése