Miért éppen ...: édesburgonya?
Biztosan találkoztatok már a bevásárlóközpontok pultjain ezzel a zöldséggel és egyre többen fogyasztják is, de vajon tudjuk -e miért kedvelik ezt a különleges burgonyafélét -főként- az amerikaiak?
Az édesburgonya legfőképp abban tér el a normál burgonyától, hogy -általában- sokkal sárgább a húsa, valamint -a nevéhez hűen- édes az íze. Amikor én először próbáltam, egyből a sütőtökre asszociáltam, nagyon-nagyon hasonlit hozzá.
Azon felül, hogy rendkívül ízletes étekről van szó, nagyon sok jó élettani hatással is rendelkezik.
A legfontosabbnak azt tartom, hogy az "édes" elnevezés ellenére nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet (forrás)
Ezen felül az édesburgonyának nagyon sok előnye van az egészségünkre nézve. Tanulmányok kimutatták, hogy nem csak a cukorbetegségre van jó hatással, hanem a rákra, köszvényre és gyomorfekélyre is.
De mitől is ilyen jó ez a zöldségféle?
A-vitamin
Az édesburgonya rendelkezik a legmagasabb A - vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában.
Az A-vitamin az immunrendszerünket erősíti és köztudottan fontos tápanyaga a fogaknak, csontozatnak, lágy szöveteknek, a nyálkahártyának és a bőrnek.
Antioxidáns is egyben, ami megvédi a sejteket a sérülésektől.
C-vitamin
A C - vitamin elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez és javulásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz, a porcok gyógyulásához és kezeléséhez, valamint nagyon erős antioxidáns.
Mangán
Az édesburgonya gazdag mangánban, amely abból a szempontból is nagyon fontos, hogy ez az ásvány jelenléte segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet.
A felsorolásnak még nincs vége, mert rengeteg rostot tartalmaz még e növény, B-vitamint, vasat, -vérnyomást csökkentő- káliumot, -az artériák merevedését megakadályozó- rezet.
Tehát a végeredmény kimondja, hogy az édesburgonya nagyon jó hatással van a szervezetünkre, ezért fogyasszuk előszeretettel!
De hogyan is készítsük el?
Rendkívül sokféle módon elkészíthető ... Lehet sütemény alapanyaga, készíthetünk belőle számtalan féle köretet, pürét, süthetjük, párolhatjuk .... ígérem be fogok mutatni néhány felhasználási módot, de legelőszőr a legegyszerűbbet szeretném bemutatni, a klasszikus sült krumplit, egy kicsit egészségtudatosabban....
Először is van egy édesburgonyánk, amelyet hagyományos módon megpucolunk...
...felszeletelünk, tepsibe helyezünk, fűszerezünk (én sót, borsot és rozmaringot használtam) és befújjuk olivaolajjal
Megjegyzés: Hogyan fújjuk be olajjal? Ma már vannak nagyon dekoratív olaj fújó spray-k,melyek megtölthetők olajjal, ecettel, de kapható már olyan olivaolaj is, amely már eleve ilyen spray formájában kerül az üzletek polcaira. HA nincs spray otthon, akkor fűszerezés előtt forgasd meg egy kevés olivaolajban a burgonyát )
...Betesszük sülni a sütőbe és már kész is :-)
Jó tanács: Olyan burgonyát válasszunk, amelynek sárgább a színe, mert abban több a béta-karotin!
Érdekesség: Adható babáknak már a hozzátáplálás legelején!
Az édesburgonya tökéletes alap arra, hogy az anyatej után burgonyapürét készítsünk belőle kisgyermekünk számára.
Ha ehhez már hozzászokott a kicsi, akkor szépen sorjában hozzá lehet keverni a püréhez az újonnan bevezetni kívánt zöldségeket, majd szépen lassan a csirkehúst is. Ha kezdetben még összekeverjük a pürét az anyatejjel, vagy tápszerrel, akkor még könnyebb lesz az átállás, hiszen ismerős ízek fognak keveredni, az amúgy is édeskés és a babák számára izgalmas, narancssárga színű batátával. ( forrás )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése